Güney Kore’de yapay zeka ile çalışacak silahlar için araştırma yaptığı ortaya çıkan bir üniversiteye boykot başlatıldı. Boykot kararı alan akademisyenler, ‘katil robot’lara karşı uyarıda bulunarak, “Pandora’nın kutusu bir kez açılırsa kapatılması zor olacaktır” uyarısı yaptı.
Dünya çapında yapay zeka konusunda uzman olan 50’den fazla bilim insanı, Güney Kore’de ‘katil robot’ üretmeyi planladığı ortaya çıkan bir üniversiteye boykot başlattı. Bilim insanları, “Bu robotlar despotlar ve teröristler tarafından kullanılabilir. Pandora’nın kutusu açılır” uyarısı yaptı.
Güney Kore’deki Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nün (KAIST) Hanwha Systems isimli savunma şirketiyle anlaşmalı olarak, silah olarak kullanılabilecek ‘katil robotlar’ için araştırma yapmaya başladığı ortaya çıkmıştı.
Bu haberlerin üzerine başlatılan boykotun çağrı metninde, söz konusu araştırmanın bu tarz silahların üretilebilmesi için yarış başlatacağı uyarısı yer alıyor. Üniversite ile ‘insan kontrolü gerektirmeyen bir silah üretmediklerine dair garanti alana dek tüm işbirliğini durdurma’ kararı alan bilim insanları, söz konusu silahların üretilmesi halinde ‘savaşta üçüncü bir devrim yapacağı’ uyarısında bulundu.
Boykot metninde, “Bu silahlar, savaşın daha önceden görülmemiş biçimde hızlı ve büyük bir ölçekte yaşanmasına yol açacak. Terör silahı olma potansiyelini de içeriyorlar. Despotlar ve teröristler onları masum insanlara karşı kullanabilir, etik sınırlar tamamen ortadan kalkabilir. Pandora’nın kutusu bir kez açılırsa kapatılması zor olacaktır” denildi.
Üniversitenin yöneticisi Shin Sung-chul ise boykot ilanının ardından yayınladığı yazılı açıklamada ‘katil robot araştırması’na dair iddiaları yalanladı. Shin, “Akademik bir kurum olarak insan haklarına ve etik standartlara çok önem veriyoruz” dedi. Boykotun mimarlarından olan yapay zeka uzmanı Toby Walsh ise Shin’in açıklamasının yeterli görünmekle beraber soru işaretlerinin tamamen ortadan kalkmadığını söyledi.
Gereksizse Sil
Apple şirketi tarafından dün yapılan açıklamada, 13 inç ekran boyutuna... Haberin Devamı..
Brent petrolün varili 73,85 dolardan işlem görüyor. Bu fiyat artışının... Haberin Devamı..
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Facebook’un veri sızıntısı skandalı sonrası... Haberin Devamı..
Devraldıkları şirketlerin küçük borçlarını tahsil etme çabası taciz ve şantaja... Haberin Devamı..
Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden iki öğrenci,... Haberin Devamı..
Avrupa ülkelerinde 25 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan GDPR (General Data... Haberin Devamı..
Akıllı takip sistemiyle sürücü davranışları araçtan incelenecek. Araç mesafesi, trafik... Haberin Devamı..