Paris, önümüzdeki Cuma günü Fransa’nın aylardır üzerinde çalıştığı ve başarısı için baskı yaptığı Lübnan’da yatırım ve kalkınmaya destek konferansı “Sedir”’e ev sahipliği yapacak. Konferans, geçtiğimiz Aralık ayında düzenlenen başka bir konferansın ardından Paris’in üstlendiği ikinci büyük uluslararası faaliyet niteliğinde. Aynı zamanda Lübnan için art arda düzenlenen konferans dizisinin, ayrıca Lübnan ordusu ve güvenlik güçlerini desteklemek üzere Roma Konferansı’nın da bir parçası sayılmakta. Bu bağlamda Paris’teki tartışmalar, ülkeler ve kurumlarla ilgili olduğu görülen önemli talepleri de ortaya koymakta.
Bu noktada Paris, çok sayıda ülke ve finans kurumunu konferans için seferber etmeyi başardı. Resmi kaynaklara göre,konferans, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 5 daimi üyesini, Mısır’ın yanı sıra Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin (KİK) altı üyesini, Avrupa Birliği’nden (AB) 9 ülkeyi, Hindistan, Brezilya, Güney Kore ve Arap Birliği’nden bazı üyeleri içerecek. Aynı şekilde konferansta, Uluslararası Para Fonu, Arap Para Fonu ve İslam Kalkınma Bankası başta olmak üzere dünyanın en büyük finansal fonları da bulunacak.
Paris’in konferansın başarısına verdiği büyük önemin kanıtı olarak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron; Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ve Büyükelçi Pierre Duckin’in de katılımıyla kapanış konuşmasını yapacak. Konferansa katılacak Lübnan heyetine Başbakan Saad Hariri liderlik edecek. Nitekim Duckin, bu ayın 6’sında ortaya konulacak ve Fransa’nın başkentinde 26 Mart’ta gerçekleşen toplantıda Lübnanlı teknik bir heyet tarafından sunulan dosyaların iyi bir şekilde hazırlanması için Lübnan tarafına yardım etmişti.
Lübnan ise uluslararası çıkarlar konusunda bahis oynayarak, hükümetin 11 yıldır ilk kez kamu bütçesini, reform programlarını ve toplantıya katılacak heyetin sunduğu ayrıntılı raporları tamamlamayı, aynı şekilde 22 milyar dolar almayı umuyor. Ancak Büyükelçi Duckin, hazırlık toplantısında verilen sözlerin 10 milyar doları geçmediğini, ancak ülke ve kurumların katkılarının artabileceğini belirtti. Fakat farklı finansal kuruluşlara göre, bu noktadaki gerçekçi rakamlar 6 ila 7 milyar dolar civarında. Ayrıca durumun, aynı şekilde kalması halinde hükümet, öncelikli basamakları ve önerilen dosyaları “yeniden” gözden geçirecek. Bu çerçevede Fransız kaynakların Şarku’l Avsat’a aktardığına göre, önemli olan toplantıda değil, toplantıdan sonra ne olacağı. Diğer bir deyişle “bağışçı” taraflar, konferans sonrasında Lübnan’ın performansını çok sıkı bir şekilde takip etmeye başlayacak.
Öte yandan Paris’teki tartışmalar, ülkeler ve kurumlarla ilgili olduğu görülen önemli talebi de ortaya koydu. Zira bu talebin, reform ve yolsuzlukla mücadelede ciddi bir rol oynanmasını sağlamak için “takip mekanizması” oluşturmak olduğu belirtildi. Nitekim bu fikir, ortaya yeni konulurken, 3 eski Paris konferansında görülmemişti.
Bazı taraflar, periyodik olarak toplanacak ve reformların seyrini ve ciddiyetini değerlendirmede “açık kriterler” olarak benimsenecek söz konusu mekanizmada bir taraf olmayı talep etmekte. Bu bağlamda diplomatik kaynaklara göre, bu mekanizma “Lübnan’ın fona ulaşımının, otomatik bir şekilde olmayacağını, aksine finanse edilmesi gereken projelere ve Lübnan’ın reformları gerçekleştirmede kaydettiği ilerlemeye bağlı olacağını” gösteriyor. Konuyla ilgili teknik bir toplantıda ve Şarku’l Avsat’ın da yayınladığı bir bildiride, tarafların Lübnan’a yardım etme arzusunu açıkça ortaya koydukları vurgulandı. Ancak belirtilene göre bu yardımı gözü kapalı gerçekleştirmeyecekler. Öyle ki bağışçılar, kamu ve özel sektörler arasında bir ortaklık kurulmasını ve sivil toplumun bir taraf olarak dahil edilmesini istemekte.
Öte yandan Lübnan hükümeti, şu dört hedefi gerçekleştirmeyi amaçlamakta. Bu bağlamda ilk olarak, altyapı yatırımlarının ve yeni projelerin hayata geçirilmesine odaklanarak kamu yatırımlarının değerini yükseltmek. Nitekim tahminlere göre böylece yerel konseylerle iş birliği içinde binlerce iş fırsatı doğacak. İkinci hedef, önümüzdeki beş yılın bütçe açığını yüzde 5 oranında azaltarak, ekonomik istikrarı sağlamak. Son iki hedef ise, üretim sektörü için bir strateji geliştirmek ve ülkenin yapısal reformlarını hızlandırmak.
Lübnan; mali açıklar, yüksek borçlar ve bunların maliyetinin yanı sıra ülkenin yüz binlerce Suriyeli mültecinin yükünü taşıması, hizmet sektörlerinin darlığı, ekonominin gerilemesi, işsizlik oranındaki artış ve düşük gelirler çerçevesinde önümüzdeki Cuma günü genel itibariyle destek talep edecek. Nitekim verilecek destek, Lübnan’a yalnızca güvenlik açısından değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal açıdan da koruma sağlayacak.
Bu noktada nihai proje taslağının 10. bendi, söz konusu fonları elde etmek için Lübnan makamlarının takip etmesi gereken bir dizi reform taahhüdünü içermekte. 12. bendi ise, bu taahhütlerin uygulanmasında rol oynayan takip mekanizmasının önemine vurgu yaparken, Lübnan açısından “ciddi” bir şeylerin başladığı göstermekte.
Kaynak: Şark-ul Evsat
Gereksizse Sil
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi durumunda, İran... Haberin Devamı..
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerin... Haberin Devamı..
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonunun Yemen’in batısında düzenlediği hava saldırısında çok... Haberin Devamı..
Prens Selman’ın ‘ılımlı İslam çıkışı sonrası Suudi Arabistan’da her geçen... Haberin Devamı..
Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Katar’ın ev sahipliğindeki Şahin-20... Haberin Devamı..
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden bir heyet, 12 saatten kısa bir... Haberin Devamı..
Suudi Arabistan’da, 35 yıllık bir aranın ardından ilk kez bir... Haberin Devamı..